Ooglidcorrectie

 

De ogen zijn de spiegel van onze ziel. Onze blik geeft immers doorgaans onze gemoedstoestand weer en die wisselt van treurig, vrolijk, uitgelaten tot onschuldig et cetera. Er zijn echter mensen die altijd een beetje somber en zelfs moe uit hun ogen kijken, terwijl ze dat helemaal niet zijn. Hun blik wordt sterk bepaald door te zware oogleden en/of wallen, die met het groeien der jaren zijn ontstaan. Niet dat deze mensen oud zijn - ook jonge dertigers kunnen er last van hebben - ze lijken alleen ouder. Natuurlijk kunnen ze hun blik verbergen achter een grote (zonne)bril, maar dat is verre van ideaal zeker in de winterdag...

Correctie van de oogleden is één van de vele specialisaties die, wij u te bieden hebben. Overmatige huidplooien in boven- en onderoogleden kunnen aanleiding zijn tot klachten. Behalve ‘er oud uitzien’ kunnen afwijkingen aan de oogleden ervoor zorgen dat uw blikveld beperkt is, omdat u tegen de overtollige huid aankijkt. Te zware onderoogleden veroorzaken dikke wallen. Deze maken niet alleen oud maar worden bovendien, ten onrechte, in verband gebracht met een zeer uitbundige levensstijl. Heel vervelend, zeker als u een keurig leven leidt.

Ziet u niet goed, heeft u tranende of juist droge ogen, dan moet u eerst de oogarts bezoeken. Bovendien moet u bedenken, dat de lachrimpeltjes, de zogenaamde kraaienpootjes aan de zijkanten van beide ogen, via een ooglidcorrectie niet weggenomen kunnen worden. Daarvoor is een extra ingreep nodig.

Hoe gaat het?
Correctie van de boven- en/of onderoogleden wordt verricht onder plaatselijke verdoving al dan niet in combinatie met een licht roesje. De ingreep kan poliklinisch plaatsvinden, maar ook in dagverpleging (‘s morgens opname, ‘s avonds ontslag).

Voor een correctie van de bovenoogleden wordt een snede gemaakt in de huidplooi van het ooglid. Het litteken is daardoor straks vrijwel onzichtbaar. Bij een correctie van het onderooglid maakt de plastisch chirurg een snede direct onder de wimpers met een zeer kleine uitbreiding naar de zijkant. Om de bovenoogleden mooi strak te krijgen wordt de overtollige huid samen met het onderliggend spier- en vetweefsel verwijderd. Bij de onderoogleden speelt het vetweefsel een grotere rol.

Enkele dagen na de ingreep worden de hechtingen verwijderd en begint het genezingsproces. De eerste week is het verstandig een donkere bril te dragen. Uw oogleden zijn dan nog gezwollen en blauw van de bloeduitstortingen. Dit verdwijnt gelukkig binnen twee weken. Uw ooglid kan ook wat trekken als gevolg van het litteken. Ook dit verdwijnt.  Enkele weken later is het uiteindelijke resultaat klip-en-klaar te zien.

In een heel enkel geval is een tweede ingreep nodig, omdat  een deel van de wallen is achtergebleven, het litteken te strak blijft of de oogleden niet geheel symmetrisch zijn. Hoewel elke ooglidcorrectie met de meest mogelijke precisie wordt uitgevoerd, kan 100% symmetrie helaas niet altijd gegarandeerd worden. Het resultaat van een ooglidcorrectie is meestal langdurig. Een exacte tijd is niet te geven, omdat dit afhankelijk is van het verouderingsproces van de huid. Een nieuwe correctie na verloop van tijd is uiteraard mogelijk.