Lipofilling

 

Rimpeltjes... op een goede dag krijgen we ze allemaal. Naarmate de jaren vorderen verliest onze huid haar elasticiteit en neemt het vetvolume in ons gezicht af. Niets om ons zorgen over te maken. Of toch? Zorgen is teveel gezegd,  maar niemand zit te wachten op storende rimpels en uitgezakte contouren. De moderne mens wil zo lang mogelijk jong blijven. Onze voorouders waren met vijftig jaar grijs en gedoemd tot ouderdom met gebreken. Voor de nieuwe generaties begint het leven met vijftig. De kinderen zijn het huis uit en de top van de carrière is bereikt. Dan begint de tweede jeugd...

Het natuurlijke verouderingsproces van de huid is niet te stoppen. Dat kunnen ook wij niet. Op welke leeftijd en in welke mate uw huid verouderd, is afhankelijk van diverse factoren: huidverzorging, structuur van de huid en het onderliggende bindweefsel, erfelijkheid, leefomstandigheden etc. Hoewel wij het proces niet omkeerbaar kunnen maken, beschikken we wel over uitstekende middelen om rimpels, huidplooien en gezichtscontouren voor lange periode te corrigeren. Een van die middelen heet Lipofilling.

Bij Lipofilling wordt eigen vetweefsel gebruikt om diepe rimpels, holle oogkassen, wangen en slapen, verslapte kaakcontouren en de zogenoemde kalkoenennek te verbeteren. Het gaat hierbij om een permanente filling die volkomen veilig is. Het is immers lichaamseigen materiaal. Lipofilling wordt overigens niet enkel in het gezicht toegepast. Met de techniek is het eveneens mogelijk vorm en volume te herstellen van onder meer platte billen en asymmetrische borsten. De behandeling vormt tevens een uitstekende aanvullende techniek bij een face- en S-lift.

Stamcellen en groeifactoren
Het succes van Lipofilling heeft niet enkel van doen met het lage risico op allergische reacties, maar meer nog met de verfijnde methode waarmee vetcellen worden gewonnen en geprepareerd. Hierbij immers worden met name levende vetcellen, ofwel stamcellen verzameld en vervolgens op de vooraf aangegeven plaats ingebracht. Want juist deze stamcellen zorgen enerzijds voor volume en anderzijds voor sterke verbetering van de kwaliteit van de huid. De specifieke eigenschap van stamcellen is immers de mogelijkheid te veranderen in een ander celtype, afhankelijk van wat nodig is. Zo stamcel uit het vetweefsel kan veranderen in een bindweefsel, een vetcel, huidcel of spiercel en daarmee op de juiste plek uw huid met de juiste cel ondersteunen en verjongen.

Om het succes van de behandeling te optimaliseren is het mogelijk Lipofilling te combineren met een behandeling met groeifactoren uit uw eigen bloedplaatjes. Immers, hoe beter de doorbloeding hoe beter de nieuwe vetcellen hun werk kunnen doen en hoe vitaler, dikker en elastischer uw eigen huid wordt.

De beperkende factor is dus niet of u genoeg vetcellen ter beschikking heeft om te verplaatsen, maar of er op de plek van bestemming voldoende bloedvaatjes beschikbaar zijn om de ingebrachte cellen in leven te houden. Dit komt neer op maximaal een verdubbeling van de dikte van het doelgebied.

Hoe gaat het?
Lipofilling is een relatief eenvoudige behandeling en kent weinig risico's.
 Gedurende het eerste deel van de behandeling neemt de plastisch chirurg met behulp van liposuctie vet weg uit uw eigen lichaam. Doorgaans zijn de vetcellen afkomstig van van buik of bovenbenen. Het vetweefsel wordt zo bewerkt dat enkel de levende stamcellen overblijven.

Vervolgens worden de cellen over het te behandelen gebied verspreid. Dat gebeurt via prikgaatjes van 1 mm waardoor een canule met ronde tip wordt ingebracht. De ingreep vindt doorgaans plaats onder plaatselijke verdoving en duurt niet langer dan 1 uur. Hechtingen zijn niet nodig.

Na de ingreep is het behandelde gebied enigszins blauw verkleurd en kan de huid wat gezwollen zijn zonder  veel  pijnklachten. De  zwelling/verkleuring verdwijnt na enkele weken. Het is verstandig om de eerste 6 weken na de behandeling rustig aan te doen, niet te bukken en niet te tillen. Ook sporten kunt u beter achterwege laten gedurende 3 a 4  weken. Pas na drie maanden is het uiteindelijke resultaat zichtbaar. Afhankelijk van het te behandelen gebeid en het gewenste resultaat kunnen meerdere behandelingen nodig zijn.