Oorcorrectie

 

Wie van nature mooi platliggende oren heeft, staat er helemaal niet bij stil dat dit niet aan iedereen gegeven is. Uitstaande oren waren en zijn nog steeds een dankbaar onderwerp van spot, waarvan met name kinderen de dupe zijn. Een aangepast kapsel is lang niet altijd mogelijk. De mode lang/kort spreekt hierbij een aardig woordje mee. Bovendien hebben afstaande oren de neiging om door het haar heen te piepen. Misschien vindt uw omgeving die oren helemaal niet zo verschrikkelijk opvallend. Dat is helemaal niet belangrijk. Het gaat erom, dat u tevreden bent met uw uiterlijk, dat u of uw kind met opgeheven hoofd door het leven gaat...

Gelukkig kunnen wij u vertellen dat de resultaten van een oorcorrectie bevredigend en blijvend zijn. Afstaande oren, ook wel flaporen genoemd, komen veel voor. Dit type oor is het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van het oor. U kunt er zelf niets aan doen. Wij kunnen dat wel en stellen alles in het werk om een zo perfect mogelijk resultaat te behalen. Als u (of uw kind) straks met nieuwe oren door het leven gaat voelt u zich (of uw kind) een heel ander mens. Plagerijen behoren definitief tot het verleden. Toch willen wij u erop wijzen, dat wij de vorm van uw oren met deze ingreep niet veranderen. Grote oren blijven groot. Alleen de stand wordt voor zover mogelijk verbeterd. Verwacht geen uiterste perfectie. Bovendien kan het zijn, dat het ene oor toch nog een fractie verder uitstaat dan het andere. Absolute symmetrie heeft niemand en dat kunnen wij u ook niet voor 100% garanderen. Ondanks dat, is het resultaat bij oorcorrecties over het algemeen zeer bevredigend.

Een oorcorrectie is een vrij kleine ingreep die meestal verricht wordt onder algehele narcose of plaatselijke verdoving aangevuld. In deze gevallen moet u rekening houden met een verblijf vaneen halve  dag in het ziekenhuis (‘s morgens opname en ‘s middags ontslag). Soms wordt de ingreep poliklinisch uitgevoerd met behulp van plaatselijke verdoving. Om de oorcorrectie door te voeren wordt in de huidplooi achter het oor een snede in de huid gemaakt. Het litteken is dus straks weinig zichtbaar. Nadat het kraakbenig skelet is gecorrigeerd, wordt een stukje huid aan achterkant van het oor verwijderd.
Daarna wordt  de  huid gesloten met  oplosbare hechtingen. Eenvoudiger  kan het niet  zijn!

Het verband dat de oren na de ingreep keurig op hun plaats houdt heet een tulband. U (of uw kind) moet het circa één week dragen. Is het verband eenmaal verwijderd, dan is het goed nog enkele weken ‘s nachts een zwachtel om de oren te dragen ter bescherming. Sporten mag, maar dan wel heel voorzichtig. Over het algemeen zijn er weinig pijnklachten. Het kan zijn, dat de oren nog enkele weken wat rood, opgezet en gevoelig blijven. Maakt u zich hierover geen zorgen, dat verdwijnt vanzelf. Na verloop van tijd heeft u een paar onopvallende platliggende oren.