Borstverkleining, -versteviging

 

Borstverkleining en -versteviging...
Vrouw zijn is leuk. Soms echter heeft moeder natuur een beetje teveel van het goede weggeven. Zware borsten of slappe borsten kunnen immers danig in de weg zitten, niet alleen lichamelijk maar ook psychisch. Leuke lingerie, strak T-shirt, bikini, vergeet het. Ook zonder deze ietwat uitdagende kledingstukken staren medemensen u aan. Hun ogen priemen precies op de plek waar u het liever niet heeft... op uw borsten. Met het schaamrood op de kaken wilt u het liefst in de grond zakken. Helaas lukt dat niet. Natuurlijk kunt u zich opsluiten in huis of uw lichaam hullen in nog wijdere donkere kleding. Dit is uiteraard geen oplossing...

De oplossing die wij aan vrouwen met zware of slappe borsten kunnen bieden heet borstverkleining of borstversteviging. Het gewicht van overdreven zware borsten kan, naast psychische spanningen, rug-, schouder en/of nekklachten veroorzaken. Met een soortgelijke ingreep kunnen we eveneens vrouwen helpen wiens borsten ernstig verslapt zijn.

Als u beslist een borstverkleining of -versteviging te ondergaan, moet u met een aantal zaken rekening houden. Na de ingreep zijn uw borsten kleiner en steviger. Wij proberen zoveel mogelijk tegemoet te komen aan uw wensen wat betreft vorm, grootte en stevigheid. Het is echter niet altijd mogelijk deze wensen voor 100% te realiseren.  Een vooraf bepaalde cupmaat kunnen wij u niet garanderen, wel diverse maatjes kleiner. Dit laatste geldt natuurlijk alleen bij zware borsten. Bij verslapte borsten wordt de cupmaat niet kleiner.


Hoe gaat het?
Een borstverkleining  of -versteviging vindt plaats onder algehele narcose. U moet rekenen op een verblijf in het ziekenhuis van enkele dagen.

Tijdens de ingreep verwijdert de plastisch chirurg een deel van de borstklier met huid. Vervolgens worden nieuwe kleinere borsten gevormd en de tepel opnieuw op de juiste plaats ingehecht. Dat betekent dat rond beide tepels littekens ontstaan. De plaats van andere littekens is afhankelijk van de gebruikte techniek. Het kan zijn, dat horizontale insneden gemaakt worden in huidplooien onder de borsten en verticale vanuit de tepels naar deze huidplooien. Bij een nieuwere techniek worden alleen verticale insneden gemaakt vanuit de tepels naar de huidplooi onder borsten. Deze laatste techniek wordt gebruikt bij de borstversteviging. Bij deze operatie wordt geen klierweefsel verwijderd, maar uitsluitend huid. Wel is het noodzakelijk om het klierweefsel naar boven te verplaatsen en vast te zetten op de onderliggende spierlaag.
 
Enkele dagen na de ingreep kunt u naar huis. Het is belangrijk om dan een goede sport-BH te dragen met achtersluiting. Deze kunt u bij opname meebrengen. De hechtingen worden na één of twee weken verwijderd. Doe het de eerste vier weken een beetje rustig aan. Rust bevordert de genezing. Houd er rekening mee, dat de vorm van uw borsten direct na de ingreep nog niet definitief is. Circa twee maanden later,  als de spanning op de weefsels enigszins verdwenen is, kunt u het uiteindelijke resultaat zien.

Specifieke aandachtspunten
Er zijn een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. Het is bijzonder moeilijk beide borsten voor 100% symmetrisch te maken. Dit kunnen wij u niet garanderen. Ook de vorm en de gevoeligheid van de tepel kunnen na de ingreep minder worden. De genezing van de littekens is, zoals bij elke medische ingreep, moeilijk te voorspellen. Met name de littekens die in de richting van de oksel lopen kunnen aanvankelijk dik, rood en gevoelig zijn. Dit verdwijnt meestal na verloop van tijd. In een enkel geval ontstaan onderhuidse verdikkingen die pijnklachten kunnen geven. Een nieuwe ingreep kan noodzakelijk zijn om deze klachten te verhelpen.

Bedenk bovendien dat uw verkleinde borsten zwaarder worden als uw gewicht in het algemeen toeneemt. Ook een zwangerschap of het gebruik van de pil kunnen uw borsten weer zwaarder maken. Heeft u een borstverstevigende ingreep ondergaan? Houd er dan rekening mee, dat het verouderingsproces en hiermee verslapping van de huid doorgaat. Op termijn kan het resultaat van de borstversteviging hierdoor beïnvloed worden.