Rimpelbehandling

 

Rimpelbehandeling...
De huid van ons gezicht heeft het zwaar te verduren. Wind, regen en zon hebben ieder hun min of meer nadelige invloed op onze huid. Op zeer jonge leeftijd merken we er niets van. In de pubertijd echter kunnen de eerste problemen ontstaan: acne met als eventueel gevolg blijvende littekens. Rond de dertig zet het verouderingsproces zichtbaar in. De huid wordt minder elastisch. Rimpeltjes zijn het gevolg. Een anti-rimpelcrème belooft veel, maar vaak blijft het bij beloven. In realiteit worden de kleine lachrimpeltjes duidelijk zichtbare rimpels rond ogen, mond etc. Op zich is met deze rimpeltjes helemaal niets mis. Zij onderschrijven het karakteristieke van uw persoonlijkheid.

Toch kunnen een onregelmatige gezichtshuid en/of rimpels een storende factor zijn in uw persoonlijke beleving. U voelt zich minder op uw gemak of vindt misschien zelfs dat u er veel ouder uitziet dan u bent. Dan is het tijd de hulp in roepen van een plastisch chirurg en te bekijken wat hij voor u kan doen.

Om littekens, onregelmatigheden en rimpels in het gezicht minder zichtbaar te maken beschikken wij over diverse methoden: chemische peeling, dermabrasie en de laserbehandeling. Het gaat in alle gevallen om rimpels, plaatselijke onregelmatigheden en acnelittekens in het gezicht. Vaak worden de methoden toegepast om rimpels op boven- en onderlip te verwijderen. Ook is het mogelijk om pigmentvlekken en tatoeages te verwijderen.

Het principe van de verschillende behandelmethoden komt ongeveer met elkaar overeen. Zowel bij een chemische peeling, dermabrasie- als laserbehandeling worden de bovenste huidlagen verwijderd, waardoor de littekens en/of rimpels minder diep worden. De huid wordt al het ware geëgaliseerd. Welke methode gebruikt wordt, is afhankelijk van de diepte en van het soort rimpel. U kiest samen met de plastisch chirurg de passende behandeling.


Chemische Peeling
Over het algemeen kan een chemische peeling worden uitgevoerd zonder verdoving of narcose. De behandeling duurt in principe niet lang en is afhankelijk van grootte van de afwijking. De plastisch chirurg brengt een chemische vloeistof aan op de te behandelen plaats(en). Het opbrengen van deze vloeistof, die een zeer oppervlakkige huidlaag verwijdert, voelt enigszins branderig aan. Direct na de behandeling wordt de huid verbonden met een vet gaas. De volgende dag kan dit gaas verwijderd worden en smeert u de behandelde plaats(en) in met een crème. Een week later is de huid genezen en kunt u het bereikte resultaat zien.

Dermabrasie
Bij dermabrasie wordt een heel andere techniek toegepast. De plastisch chirurg verwijdert een oppervlakkige huidlaag door middel van schuren. Afhankelijk van de grootte van de afwijking wordt dermabrasie verricht onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose. Ook deze behandeling duurt over het algemeen niet lang. Na de behandeling wordt de geschaafde huid verbonden met een vet gaas en vervolgens ingesmeerd met een crème of olie. In de meeste gevallen is de huid na een week genezen en het resultaat zichtbaar.

Laserbehandeling
De meest moderne techniek is de laserbehandeling. Ook deze duurt niet lang. Een laserbehandeling wordt vrijwel altijd verricht onder plaatselijke verdoving. Ook bij deze behandelmethode wordt de bovenste huidlaag verwijderd, in dit geval door de warmte van de laserstraal. Na de behandeling wordt de huid ingesmeerd met een antibioticacrème. Vervolgens moet u de huid goed schoon maken met water en insmeren met crème. Na een week is de behandelde huid genezen en kunt u het bereikte resultaat zien.

Specifieke aandachtspunten
Er zijn een aantal zaken waarmee u terdege rekening moet houden. Deze gelden zowel voor een chemische peeling als voor een dermabrasie- en laserbehandeling.

De behandelde huid kan enkele maanden rose-rood van kleur blijven. Dit is gemakkelijk weg te werken met een beetje make-up of poeder. Gedurende deze maanden moet u absoluut uit de zon blijven om overpigmentatie te voorkomen. Ook de zonnebank is taboe. Bovendien is het verstandig nog enkele maanden daarna een zonnecrème te gebruiken met beschermingsfactor van minimaal 15 tot 20. Ook al blijft u uit de zon, een klein risico op verschil in pigmentatie van de behandelde en onbehandelde huid blijft bestaan. Zowel een vermeerdering als vermindering in pigmentatie kan voorkomen. Soms valt het resultaat na de eerste behandeling tegen, dan is een tweede behandeling altijd mogelijk. Over het algemeen is dit alleen het geval bij grote onregelmatigheden van de huid.

Plaatselijke rimpels
Rimpels in het gelaat zijn goed te verhelpen met injecteerbare materialen, bijvoorbeeld collageen, Aquamid of andere materialen. Het is eveneens mogelijk om de spieren van het gelaat te verslappen met behulp van Botox-injecties, waardoor de rimpels minder zichtbaar worden. Bij de laatste methode moet u zich alleen realiseren dat deze injecties om de paar maanden herhaald moeten worden, omdat het middel uitgewerkt is.

Meer informatie over Aquamid, Juvederm en Juvelift vindt u op www.emdaplast.nl. De site bevat tevens informatie over cosmetica Pro-Medic.