Borstprothese

 

De wand van een borstprothese is gemaakt van siliconen, dat overigens ook in hartkleppen en andere implantaten verwerkt is. Niet voor niets, want siliconen staan bekend om hun lichaamsvriendelijkheid. In tegenstelling tot de berichten in de media is niet wetenschappelijk bewezen dat siliconen een verhoogde kans geven op lichamelijke ziekten als kanker, auto-immuunziekten, algemeen onwel zijn, gewrichtsontstekingen, menstruatieklachten etc.

Gel of fysiologisch zout?
Tegenwoordig kunt u kiezen uit diverse soorten prothesen. De wand is altijd gemaakt van siliconen. Wat betreft de vulling kunt u kiezen tussen siliconengel of fysiologisch zout.

Siliconengel
Er bestaan twee soorten siliconen vullingen: vloeibare siliconen en zachte hoog cohesie siliconengel.
Een vulling van vloeibare siliconengel voelt zeer natuurlijk aan. Bij een lekkage komt de siliconengel vrij in het lichaam en kan zich verspreiden in de borst. Het risico op lekkages is echter klein, omdat de prothesen hermetisch gesloten zijn.
Bij moderne siliconen prothesen is de siliconen niet meer vloeibaar maar van een vaste cohesieve gel waardoor deze niet uit de prothese kan druipen. De kans op lekkage hiermee uiterst klein.

Fysiologisch zout
Kiest u voor een vulling met fysiologisch zout, dan bestaat er geen lichamelijk risico bij een lekkage aangezien fysiologisch zout zonder enige complicaties door het lichaam wordt opgenomen. De kans op lekkages is echter vrij groot, omdat de prothese via een ventiel gevuld wordt. Het ventiel is en blijft een zwakke plek. Bovendien voelt een met fysiologisch zout gevulde prothese minder natuurlijk aan. Plooien in de wand van de prothesen kunnen voelbaar en/of zichtbaar zijn.

Rond of anatomisch gevormd?
Ronde siliconen prothesen zijn ideaal voor vrouwen met reeds lichtjes uitgezakte borsten. Het volume van de natuurlijke borst zit dan automatisch al meer onderin. Een ronde prothese vangt het tekort op bovenaan de borst en geeft een mooi, natuurlijk resultaat. De ronde prothese wordt afgeraden bij vrouwen met een dunne huid en weinig borstweefsel.

Anatomische, druppelvormige of peervormige siliconen prothesen geven mooie resultaten. Dit type borstimplantaat geeft iets minder vulling bovenaan de borst, wat vooral bij een grotere borstvergroting een natuurlijk resultaat oplevert.


Ruw of glad oppervlakte?

Oorspronkelijk waren de siliconen prothesen glad. Bij deze prothesen is de kans op kapselvorming relatief hoog. Met een geruwde prothese loopt u weinig risico op kapselvorming. Bovendien beperkt een ruw oppervlak de kans op het verplaatsen van een druppelvormig borstimplantaat.

Voor welke prothesen u ook kiest, bedenk dat bij elke lekkage de betreffende prothese vervangen moet worden. Dat betekent een nieuwe ingreep op kosten van uw verzekering of van u zelf. Bovendien is elke in het lichaam aangebrachte prothese onderhevig aan slijtage. Vervanging is op den duur noodzakelijk. De gemiddelde levensduur van een borstprothese is niet exact bekend. Tot nu toe gaan we ervan uit, dat de prothesen na 15 tot 20 jaar vervangen moeten worden. Maar zeker is het niet.